Nani Rizzi Prosecco Extra Dry

 18,95

Deze Prosecco heeft een licht bloemig, intens rijpe appel aroma en is daardoor uitermate geschikt als aperitief maar ook gastronomisch een zeer fraaie Prosecco bij zeevruchten en bij gebakken of gegrilde garnalen. Deze prosecco heeft een fraaie perlage met verfijnde bubbels en is lekker mineralig met zoals betaamt bij de classificatie Extra Dry, net dat beetje meer rest-suiker waardoor de  Extra Dry juist wat ronder van smaak is.

Categorie:

Beschrijving

Het wijnhuis Nanni Rizzi ligt in het hart van de Valdobbiadene, het gebied waar de allerbeste Prosecco’s vandaan komen. Het gebied ligt in het Noordoosten van Italië, in de provincie Treviso, op ongeveer 1,5 uur rijden van de stad Venetië. De geschiedenis van het wijnhuis Nanni Rizi gaat meer dan 100 jaar terug. Het bedrijf werd opgericht door Giovanni die de bijnaam ‘Nani Rizzi’ kreeg. Later werd het bedrijf overgenomen door zijn zoon Ergi, waarna het weer overgenomen werd door kleinzoon Denis Spagnol. Dennis leidt, samen met zijn drie dochters, met veel kennis en passie het bedrijf. Het gebied Valdobbiadene is zonder twijfel een van allerbeste gebieden waar Prosecco gemaakt wordt. In de heuvels heerst een perfect klimaat waar Glera, dé druif voor Prosecco, zich al eeuwen thuis voelt. Dat het om een bijzonder gebied gaat werd in 2009 onderstreept door de Italiaanse overheid, die in dat jaar het gebied de DOCG-status verleende, de hoogste gebiedskwalificatie binnen de Italiaanse wijnwet. Daarom mag Nani Rizzi het predicaat Prosecco Superiore en DOCG (Denominazione de Origine Controllata et Garantita) voeren.

Wijnhuis Nani Rizzi produceert deze prachtige Prosecco door het combineren van traditionele methoden met nieuwe innovatieve technieken. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 250-300 meter. De vinificatie van de druiven wordt, nadat ze met de hand zijn geoogst, uitgevoerd met een lichte koude maceratie om een kwalitatief hoogwaardig product te verkrijgen. Deze mooie Prosecco Superiore Valdobbiadene Extra Dry wordt geproduceerd volgens de Charmat methode waarbij een tweede gisting niet plaatsvindt op de fles, maar in het roestvrijstalen vat. In de tank wordt gist en suiker toegevoegd waardoor er koolzuurgas ontstaat. Omdat dit koolzuurgas niet kan ontsnappen lost het op in de wijn. Voor de afvulling op fles wordt liqueur d’expédition toegevoegd, een mengsel van rietsuiker, witte wijn en eventueel esprit de cognac. Als de tweede gisting is afgelopen wordt de dan mousserende wijn onder druk gebotteld. Op geen enkel moment is er contact met de buitenlucht.