Millefiori Appassimento Rosso del Veneto

 14,95

Vol, soepel en rond van smaak. Je proeft rijpe bramen, pruimen, subtiele kruidigheid zoals laurier, subtiele hints van chocolade en vanille door de rijping op eikenhouten vaten. Een verleidelijke en toegankelijke rode Italiaan. Heerlijke wijn om ‘los’ van de maaltijd te drinken of in combinatie met diverse pasta- en vleesgerechten, pizza of een stukje kaas.

Categorie:

Beschrijving

De naam “Millefiori” betekent “duizend bloemen” in het Italiaans, wat de diversiteit van deze wijnen weerspiegelt. Millefiori Appassimento is een wijn die wordt gemaakt door Paolo Leo en is een blend van verschillende druivensoorten uit Veneto in het noorden van Italië.

Deze wijn is afkomstig uit de Italiaanse Veneto streek in het Noordoosten van Italië. De wijn wordt gemaakt in het wijngebied Valpolicella. Dit gebied ligt in de nabijheid van de Romeo & Julia stad Verona. Het Valpolicella gebied is bekend vanwege de gelijknamige wijnen en de Amarone en Ripasso wijnen. Voor deze laatste twee wijnen worden druiven te drogen gelegd om uiteindelijk een vollere en meer krachtige wijn te krijgen. De Millefiori is geïnspireerd op de Amarone en Ripasso wijnen. Waarom er dan geen Valpolicella op het etiket staat? Door de toevoeging van merlot is dit wettelijk niet toegestaan. Bovendien wordt de wijn door Paolo Leo in Puglia gemaakt. De druiven koopt hij in de Valpolicella streek.

Wijnmaken
Begin oktober worden de druiven zorgvuldig met de hand geplukt. Ongeveer 60% van de geplukte druiven wordt in kleine houten kisten van elk 5 kg geplaatst. De kratten worden vervolgens in de ‘fruttaio’, een goed geventileerde hal, geplaatst en worden daar tot december bij een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid gedroogd. Tijdens dit ‘appassimento’ proces verliezen de druiven tot 50% van hun oorspronkelijke gewicht, waardoor de kleur, en aroma’s zich concentreren. De druiven die niet gedroogd zijn, worden onmiddellijk gevinifieerd. Eind december worden de gedroogde ‘appasimento’ druiven gevinifieerd. Begin februari worden de twee wijnen met elkaar gemengd. Vijftig procent van deze blend wordt voor 12 maanden in nieuwe en 2ejaars  Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten van 225l. gerijpt om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen.

Het wijnhuis
Paolo Leo’s wijnmaak geschiedenis omvat vijf generaties van liefde en hartstocht voor Puglia en zijn wijnen het is een typisch Italiaans familie bedrijf waarin alle kinderen meewerken. Het bedrijf is gevestigd in het hart van Puglia, halverwege de steden Brindisi en Lecce. In de jaren tachtig nam Paolo het bedrijf van zijn vader over en bouwde een nieuwe wijnmakerij. Inmiddels werken drie van de vier zonen van Paolo Leo volop mee in het bedrijf. Samen bouwen zij verder aan de groei en het succes van de afgelopen jaren!  De Paolo Leo wijnen zijn inmiddels dan ook niet meer weg te denken uit ons assortiment en zijn het meer dan waard om ontdekt te worden.

De wijnen van Paolo Leo onderscheiden zich juist door hun finesse en doordrinkbaarheid. Maar al te vaak zijn Zuid-Italiaanse wijnen log en overrijp van smaak waar je na een glas genoeg van hebt. Hoe dit komt? Nicola Leo is gewoon een hele goede wijnmaker die zijn wijngaarden (terroirs) goed kent en precies weet wat hij in de wijnkelder wel en niet moet doen.